Sprotno odplačevanje dolgov, manj skrbi, večje zadovoljstvo

Vsak posameznik si mora dan danes glede na višino svojega prihodka, prilagoditi svoj način življenja in izdatke, ki jih bi le-ta zahteval. Zavedati se moramo, da ima vsak položnice in stroške ter da nismo edini, ki se soočamo z neprestanimi stroški in izdatki vsakdana. Če se ujamemo v situaciji, da s svojimi dohodki več ne uspevamo pokriti vse mesečne izdatke, je potem čas, da začnemo razmišljati v smeri, kako jih bi zmanjšali. Namreč, včasih si nakopljemo veliko dodatnih obveznosti, dejavnosti, razvad, ki so pravzaprav nepotrebni stroški zaradi katerih se ob premajhnem budžetu začnemo zadolževati. Zavedati se je potrebno, da v nedogled tako ne bo šlo in da bo slej kot prej, posojen denar potrebno vrniti.

Čim prej se je potrebno postaviti na realna tla in narediti načrt kako naprej. Prvi korak k zmanjšanju dolgov je seveda ta, da se začnete zavedati, da ste dobesedno zašli in da je potrebno ukrepati. Namreč nenehno posojanje denarja ni rešitev, saj bo slej kot prej ob neprestanem odlaganju odplačila ali povrnitve dolga, prišlo do izterjave ali do izvršbe. A na tako nizko raven si nikakor ne pustite pasti. Razmislite o tem, kako zmanjšati stroške ter predvsem o načinu kako poplačati dolge in povečati prihodke, da boste tega sploh zmožni.

V primeru, da ob redni zaposlitvi ali če imate svoje podjetje, ne zaslužite dovolj, premislite, kako bi kapital nekako povečali, kaj bi lahko storili, da povečate prihodek. Ne glede na to ali imate samo službo ali pa vodite celo podjetje, poiščite način dodatnega zaslužka. Kajti, ko se enkrat znajdete na seznamu dolžnikov in izterjav, za vedno vržete slabo luč nase in v najslabšem primeru tudi na svoje podjetje.

Kot podjetnik se v takem primeru obrnite po pomoč k svetovalcem, ki vam bodo pomagali najti napake pri poslovanju in izboljšati poslovno strategijo podjetja. Slabo poslovanje podjetja ima v ozadju gotovo veliko lukenj, nepravilnosti in površnosti. Če si ne želite znajti pred vrati stečaja ali bankrota, kar bi bilo poleg vsega vloženega truda v sam nastanek in razvoj podjetja škoda, začnite čim prej posegati po večji meri poslovne profesionalnosti.

Enako je tudi v primeru osebne prezadolžitve. Skoraj vsako podjetje ponuja svojim zaposlenim možnost napredovanja ali možnost nagrade za trud pri delu, za kreativnost in produktivnost. Izkažite se in pokažite svojim nadrejenim, da si zaslužite boljše delovno mesto ali nagrade za svoj trud pri delu. Nagrada ima v tem primeru več plati – vaše zadovoljstvo na delovnem mestu, denarna nagrada ter zadovoljstvo nadrejenega.

Vir: nidirect.gov.uk