Načini kako do izterjave dolga

Načini kako do izterjave dolga

Poslujete pa ne veste, če boste lahko brez težav preživeli še eno leto? Imate dolžnike, zaradi katerih se bo vaša poslovna pot končala neuspešno? Zagotovo to ni pošteno, vendar roko na srce tako pač je v poslu.

In kako se lahko obvarujete pred neplačniki?

Poslovanje je stalnica presenečenj. Zagotovo pa poslovanje pusti grenak priokus, če stranke ne opravijo svojega dela dogovora, to je plačilo terjatev. V takšnih primerih se mora vsak podjetnik, tudi vi, lotiti izterjave dolga. Izterjava ne pomeni, da boste do nekoga nasilni, vsaj ne uradno. Izterjava dolga pomeni, da boste poskrbeli, da bodo vaši dolžniki poravnali dolgove zoper vas.

Na kakšen način pa lahko izterjate dolg?

Preden pride do zapadlosti plačila in izgube časa in živcev, se vsako podjetje lahko odloči za tako jamstven predujem ali z drugimi besedami povedano, za faktoring. Na ta način vam faktor, ki je ponavadi banka, zagotovi denar v naprej. S tem imate denar zagotovljen, poslovanje pa lahko izpeljete do konca, posledično pa ste bolj konkurenčni. Vendar ima faktoring svoje zahteve in ravno zaradi tega ni vedno mogoč.

Naslednja možnost je verižna kompenzacija

Zagotovo imate tudi sami odprte postavke, ste dolžnik pri enem izmed dobaviteljev. Ko rečemo dolžnik, nimamo vedno v mislih dolgove, ki so že krepko zapadli. No, če to drži, potem lahko sklenete verižno kompenzacijo, kjer se sporazumno sestanejo vsi udeleženci posla. Ampak tudi takšen postopek ima določena pravila. Je precej uporabna metoda, vendar žal ne prevečkrat idealna. In navsezadnje vam še preostane izterjava. Lahko je notranja ali zunanja. Notranja pomeni, da sami kličete in obveščate dolžnike. Notranja pa pomeni, da ste se za izterjavo obrnili na agencijo. Na ta način boste imeli dolg izterjan hitreje, z manjšimi stroški in bolj zanesljivo, kot pa če se tega lotite sami. Vendar zopet obstajajo pogoji na osnovi katerih se lahko proces izterjave izvede. Dolg mora biti izterljiv in šele nato bodo agencije pomagale.