Izterjevalec se mora pri izterjavi premičnin predstaviti!

Vsakemu se lahko zgodi, da se mu nekje med papirji izgubi položnica za nekaj evrov in nato kar nekaj časa ostane neplačana. Mi smo na položnico seveda pozabili vendar brez skrbi, da podjetje, kateremu ste dolžni ni in vas bo zato pripravljen izterjati.

Če je vaš dolg posledica takšne nezgode in ni namerno povzročen, potem se vam izterjave ni potrebno bati, če bo upnik deloval po zakonodaji. Po pravilih vas mora upnik opozoriti na vaš dolg z opominom, kjer so opisani vsi kontaktni podatki, kamor se lahko obrnete za razna vprašanja, preden bi na vaš dom poslal nekoga, ki bo izterjal kar premične lastnine. Vendar pozor, tudi to se dogaja!

Plačevanje dolga (Vir:freeimages.com)

Pred kratkim je v medije prišla zgodba, ko je prišel izterjevalec za terjatev, o kateri dolžniki niso vedeli. Problem je bil v tem, da niso prejeli opomina o nobenem neplačilu, ko pa je prišel izterjevalec, pa je bil brez izkaznice, brez dokumentov, ni se predstavil in tudi ni podal nobenih informacij. Ne glede na to ali ste res dolžnik ali ne, če bi pri vas izterjava dolga potekala prav tako na tak način, mu niste dolžni izročiti svojih premičnin. Pri izterjavi predmetov na domu, se mora za to pristojna oseba predstaviti s službeno izkaznico, navesti vzrok prihoda in pozvati dolžnika da naj plača dolg.

Na srečo se takšne zgodbe bolj redko dogajajo, vendar nikoli ni narobe biti malo bolj previden. Če ste se znašli v podobni situaciji ali vas o tem zanima več, se pozanimajte pri podjetju, ki se ukvarja z izterjatvami ali pri davčni upravi za več informacij.

Želimo vam čim manj izterjav in srečno novo leto!