Primer računa za pomoč podjetnikom

Primer računa za pomoč podjetnikom

Podjetnikom na začetku poslovne poti zelo pomaga primer računa, da se lahko pripravijo tudi na svoje računovodske obveznosti in ne pozabijo na kakšne nujne sestavine, s katerimi je treba opremiti vsak račun. Tako je zelo dobrodošlo, da imamo vzorec, po katerem se lahko zgledujemo.

Zanimivo je to, da račune dobivamo praktično vsak dan, za vsak nakup. Po navadi pa jih niti ne pogledamo, kaj šele, da bi preverili, kateri podatki so zapisani na tem dokumentu. Čeprav stalno rokujemo z računi, torej nimamo dobre predstave o tem, kakšni podatki morajo biti tam zapisani. Pri izstavljanju računov se seveda ne orientiramo le po vzorcu, temveč upoštevamo predvsem zakonska določila, a tudi primer računa je lahko v veliko pomoč, da dobimo pravo predstavo.

Primer računa prikazuje vse nujne informacije

Ni treba brskati po žepih ali iskati v denarnici kakšnega starega računa, ki bi nam lahko služil za vzorec. Podjetniki lahko dobijo primer računa kar na spletu, kjer je pametno pobrskati prav po tistih računih, ki so pripravljeni za ta namen. Tako bodo podatki kar najbolj razvidno navedeni in ne bo prišlo do kakšnih nesporazumov. Poleg tega je dobro imeti tudi kakšno razlago, kaj posamezni zapisi sploh pomenijo, česar na dejanskih računih ni.

Tako je primer računa vsekakor v veliko pomoč. Najdemo vzorce, ki so pripravljeni prav s tem namenom, da prikažejo dobro prakso pri navajanju vseh nujnih in nenujnih informacij na računu. Ti zapisi so tudi dodatno razloženi, da ne bo kakšnih nesporazumov. Nenazadnje imamo opravka z različnimi zahtevami glede na to, kakšno obliko podjetja imamo in kakšne izdelke oziroma storitve prodajamo. O vsem tem se moramo pravočasno pozanimati, da ne bomo v prekršku.

Primer računa lahko pripravi računovodstvo

Zelo dobrodošlo je, da nam primer računa pripravi računovodski servis. Tako se prepričamo, da je vse v najlepšem redu, vzorec pa potem uporabljamo pri poslovanju. Računovodski servis pozna značilnosti našega podjetja in prodaje, zato lahko račun opremi s tistimi podatki, ki se zahtevajo. Predvsem se pojavljajo komplikacije pri obračunavanju DDV-ja, mnogi podjetniki tega sploh ne obračunavajo, a morajo tudi to navesti na račun.

S pomočjo računovodskega servisa lahko pripravimo primer računa, ki bo vseboval vse potrebne podatke. Takšne vzorce imajo lahko tudi računovodski programi, ki jih dejansko uporabljamo za oblikovanje računov. Tako bomo dobro pripravljeni na delo, ko se naposled srečamo z računovodskimi obveznostmi pri poslovanju.

Primer računa ne prikazuje le obveznih elementov

Največ dela bo vsekakor z obveznimi vsebinami, ki morajo biti na računu. A ob tem ostane še obilo prostora za druge elemente, ki jih lahko dodamo. Splača se oblikovati ličen račun, s katerim bomo nekaj sporočili o svojem podjetju in o odnosu, ki ga imamo do svojih kupcev. Račun lahko opremimo s kakšnimi dekorativnimi grafičnimi elementi, prikaz podatkov lahko poljubno uredimo, morda dodamo tudi dodatne informacije in lep pozdrav. Pogosto se poslužujemo nekaterih nenujnih elementov, ki jih ima tudi praktično vsak primer računa – to je recimo logotip ter zapis kontaktnih podatkov podjetja, lahko pa še kaj drugega, kar želimo ob računu posredovati kupcu.