Poslanci zavrnili predlog o dohodninski lestvici in rebalansu proračuna

Združena lista je Slovenski vladi podala predlog o spremembi dohodninske lestvice. V njej so želeli ohraniti četrti dohodninski razred, bi pa spremenili 50% mejo dohodninskega razreda. Namesto na 70 000 evrov, bi  mejo spustili na 37 000 evrov letnega zaslužka. S tem so želeli predvsem bolj obremeniti finančno bolj zmožne državljane in posledično okrepiti prihodek v proračun, hkrati pa znižati odhodke iz proračuna. V stranki menijo, da bi se s tem lahko rešili rezov v štipendije, družinske prejemke, investicije in transferje nezaposlenih, s skupno vrednostjo kar slabih 210 milijonov evrov.

Stranka je dala za primerjavo dohodninske lestvice državi Avstrijo in Nizozemsko. Čeprav so tam povprečne plače kar dvakrat višje kot v Sloveniji, pa je 50% meja dohodninskega razreda v Avstriji 60 tisoč evrov letnega zaslužka, na Nizozemskem pa 56 tisoč evrov letnega zaslužka.

Poslanci so prav tako zavrnili rebalans proračuna za leto 2014. Nasprotniki predloga so kritizirali predvsem zmanjšanje investicijskih sredstev ter sredstev za socialno porabo. Poleg tega, je rebalans po njihovem mnenju še kar nadaljeval z zmanjševanjem prihodkovne strani proračuna. Nasprotniki menijo, da se je takšen predlog rebalansa že ponavljal v preteklosti in se do sedaj ni izkazal za uspešnega. Namesto, da bi Slovenijo potegnil iz krize rdečih številk, jo je še kar poglabljal. Takšni rezi so se že dogajali, vendar so se davčni prihodki v proračun znižali za kar 2 milijardi evrov. Če primerjamo leto 2008, je v blagajno steklo dobrih 8 milijard evrov, šest let kasneje pa le še dobrih 6 milijard evrov.