Prednosti in pasti coworkinga

Prednosti in pasti coworkinga

Gotovo ima prav vsaka oblika dela svoje dobre in slabe plati. Te pa je treba poznati, da lahko prepoznamo najboljšo opcijo v danem primeru. Coworking tu seveda ni izjema – gre za priljubljeno vrsto dela, ki je nekaterim pisana na kožo, za druge pa nikakor ne pride v poštev. Katere so torej prednosti in pasti takšnega dela?

Prednosti coworkinga

Ena izmed glavnih prednosti coworkinga je gotovo cena. Prav nižanje stroškov je namreč primarni razlog za povezovanje ljudi v tovrstne delovne skupine. Stroški se delijo, tako da posameznik finančno ni preveč obremenjen, skupina pa si lahko privošči odlične pogoje za delo. Medtem ko najem pisarne pogosto predstavlja znaten mesečni strošek, je pri coworkingu ta skorajda zanemarljiv.

Coworking bo všeč tistim, ki lažje delajo v sproščenem delovnem okolju. Samo delo je namreč le en aspekt tovrstnega sodelovanja, drugi pa je predvsem druženje, spoznavanje novih ljudi. Če narava dela dopušča prilagodljiv delovni čas in si lahko vzamete čas za občasen klepet ob kavici, je delo v coworkingu odlična ideja.

Sodelavci pa ne poskrbijo le za sprostitev med odmori, temveč tudi za pomoč. Če delajo skupaj ljudje s podobnih delovnih področij, se problemi rešujejo hitreje, kot bi jih rešil posameznik.

Slabosti coworkinga

V nekaterih primerih coworking sploh ne pride v poštev. Na primer pri dejavnostih, ki bi lahko motile druge delavce, ali pa pri tistih, ki zahtevajo uporabo posebne opreme ali večjega prostora. Nekaj slabosti poleg tega izvira iz prej omenjenih prednosti – sodelavci so v nekaterih primerih lahko moteči, prav tako v deljenem prostoru seveda ni toliko svobode, kot bi jo imeli v lastni pisarni. To pomeni, da bo prostor težje opremiti z napravami in pripomočki, ki so morda nujni za učinkovito delo. In čeprav je cena v primerjavi z najemom ločene pisarne ugodna, se najdejo tudi cenejše opcije – na primer delo od doma.