Kaj je prinesla davčna blagajna?

Od obvezne uporabe davčne blagajne je preteklo nekaj dni, a na trgu razen pogostih pogovorov o tej tematiki ni čutiti bistvenih razlik. Niti pri realni uporabi ni velikih razlik. Davčno blagajno ima po poročanju nekaterih medijev v uporabi le okoli tretjina vseh tistih, ki bi jih morali imeti. Čeprav je bilo pred prvim datumom do obvezne uporabe veliko govora o visokih kaznih neuporabe elektronskih blagajn, pa vsaj za sedaj nekaj dni ni čutiti velikih pritiskov s strani davčnih organov, prav tako v medijih ni zaslediti nobenega primera o kaznih zaradi neuporabe obveznih blagajn. Tudi na Fursi mirijo, da bodo najprej inšpektorji začeli bolj pohod z opomini in opozorili, kot pa z globami, razen če bo prišlo do izrednih in namernih kršitev zakonodaje. V tem primeru bo moral kršitelj za kazen odšteti nekaj deset tisoč evrov. Če se v vašem prostoru torej še ne nahaja davčna blagajna mirno, toda čimprej ponjo.

Kako pa so zadovoljni poslovni uporabniki?

Na Fursi zadovoljno zagotavljajo, da težav z uporabo davčnih blagajn ne zaznavajo. Sistem namreč uspešno deluje, res pa je potrebno upoštevati, da gre v bazo trenutno manj računov, kot jih bo šlo takrat, ko bodo blagajno začeli uporabljati še tisi podjetniki, ki je trenutno ne uporabljajo.

Čeprav je bilo slutiti nekaj nezadovoljstva pri podjetnikih ob napovedovanju novih obvez pri izplačevanju računov, pa tudi pri njih sedaj ni zaslediti negativnih kritik. Vendar se jim porajajo še nekatera vprašanja, na primer kako je ob plačevanju z moneto in kako ravnati v primeru izpada elektrike. Tudi ta vprašanja naj bi sicer že imela odgovore, vendar se morajo podjetniki kar potruditi da jih najdejo.

Malo na slabšem so tisti, k davčnih blagajn še nimajo in imajo večje število računov. Ti morajo namreč vsak račun ročno potrditi preko spleta z digitalnim potrdilom.