Kupujete multifunkcijsko napravo? Potem bodite pozorni na te pomembne stvari.

Nakup multifunkcijske naprave (za tiste, ki morda ne veste kaj izraz multifunkcijska naprava opisuje: gre za printer in skener v enem) je lahko zapleten postopek. Čeprav skorajda vse sodobne naprave danes ponujajo možnosti za skeniranje, kopiranje in tiskanje, med njimi obstajajo velike razlike v kvaliteti in nekaterih funkcijah. Na kaj vse morate biti pozorni pri nakupu multifunkcijskih naprav, si preberite v nadaljevanju.

Garancija

Garancija je že nekaj tako samoumevnega, da na njo velikokrat pozabimo. A pri dražjih in bolj zapletenih napravah je to ena izmed najpomembnejših stvari, na katere moramo biti pozorni.  Poleg tega, če je garancija daljša, to pomeni, da izdelovalec zaupa v kvaliteto svojega izdelka in je prepričan, da se izdelek ne bo kvaril.

Tip črnila

Kot pri drugih tiskalnikih, je od tipa črnila odvisna končna kvaliteta tiskanega dokumenta. To je sploh pomembno, če tiskate fotografije. Seveda je tu še cena, ki je prav tako močno odvisna od tipa črnila. Nekateri so namreč precej dražji kot drugi.

Hitrost tiskanja

Bodite pozorni na hitrost tiskanja, še posebno v primeru, če tiskate veliko število dokumentov. Nekatere naprave tiskajo črnobele tiskovine hitrejše od barvnih. Zavedajte se, da bodo proizvajalci navajali najvišjo možno hitrost tiskanja.

Možnosti skeniranja

Preverite, ali lahko skenirate dokumente neposredno v računalnik, ali ima naprava možnost skeniranja le v usb ključek ali spominsko kartico. Slednje je pomembno, saj vam lahko prihrani precej časa ob večjih potrebah po skeniranju.

Cena na stran

Kot pri hitrosti tiskanja, je cena tiska na eno stran izredno pomembna, če načrtujete tiskanje velikega števila dokumentov. Ne prezrite podatka o tem, koliko stane 1 natiskan list papirja.

Kaj in kam lahko tiskate

Nekatere naprave omogočajo tiskanje na najrazličnejše tipe papirja in formatov, medtem ko so druge pri tem precej omejene. Vaša odločitev je zopet odvisna od tega, kaj želite tiskati. Primer: če boste tiskali fotografije, mora vaša naprava omogočati tiskanje na t.i. fotopapir.

Možnost tiskanja obojestranskih dokumentov

Čeprav to omogoča večina multifunkcijskih naprav, pa se te razlikujejo po načinu, kako to lahko storite. Medtem, ko nekatere naprave znajo tiskati obojestransko, so druge za to opravilo precej zapletene in jih znajo uporabljati le tisti najbolj vešči v tehnologiji.

Podpora različnih medijev

Večina multifunkcijskih naprav ima podporo USB ključka, s katerega lahko neposredno tiskate fotografije. Toda v času pametnih naprav preverite, ali imajo podporo tiskanja s pametnih telefonov. Ta funkcija bo v prihodnjih letih namreč zagotovo vedno bolj priročna in koristna, vsekakor bolj kot tiskanje iz USB ključkov.