Obratna sredstva so gonilo vsakega podjetja

Obratna sredstva so gonilo vsakega podjetja

Verjetno ste že kdaj slišali za izraz obratna sredstva pa vam ni bilo čisto jasno, kaj je s tem mišljeno. Potrudili se bomo, da vam v tokratnem članku razjasnimo ta pojem.

Obratna sredstva so sopomenka za vsa sredstva v podjetju, za katera je značilno, da se zelo hitro obračajo. To pomeni, da se hitro spreminjajo iz ene oblike v drugo. V tem trenutku so v eni obliki, v naslednjem pa že v drugi.

Primer, kako sredstva spreminjajo obliko

Pa si poglejmo konkreten primer, da nam bodo stvari bolj jasne. Restavracija je primer podjetja, kjer se obratna sredstva zelo hitro spreminjajo iz ene oblike v drugo. Najprej moramo  z denarjem kupiti surovine, iz katerih bomo pripravili hrano. Tukaj imamo že dve različni sredstvi; denar in zaloge. Ko pride stranka, si izbere določeno jed, ki jo je treba pripraviti. Iz zalog je tako treba narediti okusno jed, ki predstavlja izdelek, ki ga stranka kupi. Govorimo torej o končnem produktu, v zameno za katerega podjetje od stranke spet dobi denar. Postopek se tako lahko nadaljuje v nedogled.

Vidimo lahko, da so obratna sredstva nujna, da podjetje lahko posluje. Pri nekaterih podjetjih, kot je v zgornjem primeru, je obračanje sredstev zelo hitro. Pri nekaterih podjetjih pa gre to bolj počasi.

Kaj pa če podjetje ostane brez obratnih sredstev?

V primeru, če podjetja ostane brez obratnih sredstev, mu preostane več možnih rešitev. Lahko se odloči za posojilo pri banki. Seveda je vprašanje, če bo banka to posojilo odobrila oziroma če podjetje izpolnjuje tovrstne pogoje.

Druga možnost, ki se je podjetja čedalje raje poslužujejo, pa je faktoring. Gre za storitev, ki je uporabna predvsem za tista podjetja, ki poplačilo računa za opravljane storitve ali dobave blaga ne zahtevajo takoj, ampak šele v nekem oddaljenem obdobju. Ponudnik faktoringa v teh primerih zagotavlja, da podjetje dobi večino pričakovanih finančnih sredstev že kmalu po sklenitvi pogodbe. To pa je vsekakor lahko odrešitev za marsikatero sploh novonastalo podjetje.