Kaj vse je blagovna znamka?

Kaj vse je blagovna znamka?

Blagovna znamka predstavlja vsak simbol, črko, besedo, znak ali kombinacijo znakov, ki ji uporablja določeno podjetje. Pri tem je njegov namen označiti blago ali storitve, ki jih ponuja trgu in njihovo razlikovanje od konkurenčnih storitev in izdelkov. Ker je področje blagovnih znamk precej široko, vam predstavljamo nekaj znanih primerov.

Ime

Primer imena je Coco Chanel. Coco Chanel je bila znana modna oblikovalka s prefinjenim okusom. Po njej se imenuje tudi podjetje, ki izdeluje zelo kakovostne obleke, modne dodatke in parfume. Gre za brand, ki ga pozna cel svet. Kupec, ki se odloči za nakup tovrstnih izdelkov, točno ve, da bo prejel vrhunske, priznane izdelke, za katere bo sicer odštel nekaj več denarja.

Simbol

Primer simbola je McDonalds, ki je svetovno znan ponudnik hitre prehrane. Uporablja simbol velike črke M, ki jo prepozna že vsak. Ni mu treba uporabljati celotnega imena. Dovolj je že, da je v bližini restavracije postavljen velik M in ljudje bodo avtomatsko vedeli, da se v bližini nahaja restavracija s hitro prehrano.

Fraza

Tudi fraza, s katero želi podjetje predstaviti svoje izdelke in pritegniti pozornost, je blagovna znamka, ki jo je možno zaščititi. Primer za to je Red Bull, za katerega že leta poslušamo, da ti »da krila«. Ali pa L’Oreal, ki ga vsi povezujemo z znano frazo »ker se cenim«.

Maskota

Tudi maskota je lahko del blagovne znamke podjetja. Tako Miki Miška predstavlja podjetje Walta Disneya, zajčka Quickey-ja takoj povežemo z izdelki Nesquika, figuro Maria pa z Nintendom.

Besedilo pesmi

Dostikrat so reklame za določen produkt ali storitev zasnovane tako, da se pri tem uporabi neko znano pesem. Pri tem je pesem lahko zasnovana prav za ta produkt ali pa je naknadno uporabljena za te namene. Posledično se vsakič, ko slišimo katero od teh pesmi, spomnimo na neko blagovno znamko.

Na naštetih primerih lahko vidimo, kako učinkovito je snovanje imen, znakov, fraz in drugega v povezavi z izdelki, ki jih podjetje želi predstaviti ljudem. Na tak način se ustvari mreža asociacij, ki v ljudeh zasidra določeno idejo in jih spodbuja k nakupu. Ker gre za pomembne prepoznavne povezave, jih je vsekakor smiselno zaščititi pred konkurenco.