Ko davčne blagajne ni mogoče uporabljati

Ko davčne blagajne ni mogoče uporabljati

Z uvedbo obvezne uporabe davčnih blagajn so številni podjetniki naleteli na težave, ki še zagrenijo njihovo podjetniško izkušnjo. Že sama uvedba predstavlja dodatno obveznost – treba se je seznaniti z novostmi, preučiti zakonodajo, ugotoviti, katere rešitve so najboljše za dani primer … A uporabi davčne blagajne se je le težko izogniti. Seveda to velja za tiste, ki so dolžni izdajati račune in vsaj deloma poslujejo z gotovino – tisti, ki niso dolžni izdajati računov ali pri tem sploh ne uporabljajo gotovine, niso obvezani k uporabi davčne blagajne. V nekaterih primerih pa se je možno uporabi davčne blagajne izogniti tako, da se uporablja knjiga vezanih računov!

Nekateri podjetniki bodo ugotovili, da davčna blagajna zanje preprosto ne pride v poštev. Redki so sicer tisti, ki na svojem kraju poslovanja nimajo dostopa do internetnega omrežja in zato ne morejo davčno potrjevati računov, je pa to zagata pri gorskih kočah in podobnih odročnih poslovnih prostorih. V takšnem primeru je knjiga vezanih računov smiselna alternativa.

Prav tako se knjiga vezanih računov lahko brez težav še vedno uporablja tam, kjer je obseg gotovinskega poslovanja zelo majhen. Če podjetnik izdaja le nekaj računov na leto, se mu ne splača seliti celotnih sistemov na davčne blagajne, temveč bi rad ugodil novim zakonom z najmanjšimi možnimi prilagoditvami. Tako lahko za manjše število računov uporablja knjigo vezanih računov, namesto da bi se moral ukvarjati z vzpostavitvijo novega sistema.

Davčno potrjevanje je še vedno nujno

Z uporabo alternativ davčni blagajni pa se ne izognemo nuji davčnega potrjevanja računov. Vsak račun mora biti davčno potrjen, tudi tisti iz knjige vezanih računov! Pri uporabi davčne blagajne je potrjevanje samodejno, za papirnate račune pa bo moral podjetnik potrjevanje opraviti naknadno. To opravilo je sicer razmeroma enostavno, saj poteka kar preko spletne aplikacije, a nanj seveda ne gre pozabiti!