Kako privarčevati pri tiskanju?

Kako privarčevati pri tiskanju?

Barvno tiskanje je dejavnost, ki lahko na dolgi rok predstavlja tudi številne stroške za podjetje. Prav zato je smiselno narediti vse, kar lahko, da bi te stroške kar najbolj oklestili. Predstavljamo vam nekaj metod, kako lahko to dosežete.

Metode znižanja stroškov

Ena izmed metod je ta, da se poslužujemo obojestranskega tiskanja vsakič, ko je to mogoče. Lahko to nastavimo tudi kot privzeto možnost tiskanja. Tako bomo prihranili veliko papirja. Treba pa je poudariti, da ni vsak tiskalnik zmožen avtomatskega obojestranskega tiskanja. Sploh pri enostavnejših tipih postopek obojestranskega barvnega tiskanja poteka tako, da moramo najprej pustiti, da se natisne ena stran na papirju. Šele nato liste obrnemu in se natisne še druga stran. Pri naprednejših tiskalnikih takega problema ni, saj vse poteka avtomatsko. Ni vam treba nič posegati v sam postopek.

Druga metoda je ta, da se odločite, da boste dve elektronski strani natisnili na eno tiskano. V tem primeru seveda iz estetskega vidika ne bo nekega posebnega učinka. Tak način barvnega tiskanja je primeren le v primeru, če nameravate gradivo deliti zgolj interno med sodelavci ali za svoje potrebe, ko je poudarek na uporabnosti, ne pa na vizualni podobi in kakovosti.

Če tiskate v veliko količini dokumente z besedilom, potem je smiselno preveriti tudi to področje in prilagoditi pisavo, ki jo uporabljate pri vsakodnevnem oblikovanju dokumentov. Večja kot je pisava in bolj kot je odebeljena, večje stroške pomeni – večjo porabo črnila. Zato je smiselno izbrati pisavo, ki je manjša in ožja. Na dolgi rok se bo poznalo pri nakupu kartuš.

Seveda se je pred vsakim barvnim tiskanjem smiselno vprašati, če gre res za obvezen opravek. Marsikdaj se namreč tiskanja lotimo že avtomatsko, čeprav to sploh ni nujno. Dostikrat lahko neke informacije dobimo prek ekrana, ko pregledujemo text. Če gradivo rabimo za kasneje, si ga shranimo. Če ga nameravamo posredovati sodelavcem, jim prav tako lahko pošljemo v elektronski obliki. Tako se bodo sami odločili, če ga bodo natisnili ali ne.