Kako izbrati pravi barvni tiskalnik?

Kako izbrati pravi barvni tiskalnik?

Najdete lahko ogromno nasvetov o tem, kako se lotiti nakupa tiskalnika, vendar pa se v večini primerov nanašajo predvsem na tiskalnike, ki so namenjeni črno-belemu tiskanju, zato niso najbolj uporabni za tiste, ki kupujete barvni tiskalnik. »Pravila«, ki veljajo pri tem tipu tiskalnikov, so namreč nekoliko drugačna …

Laserski ali brizgalni tiskalnik?

V preteklosti je bila cena laserskih tiskalnikov precej visoka, zato so se uporabljali predvsem v večjih podjetjih. Z dostopnejšimi cenami je narasla tudi njihova razširjenost pri domači rabi, saj ponujajo številne prednosti v primerjavi z brizgalnimi oziroma inkjet tiskalniki, med katerimi se zdi smiselno izpostaviti predvsem ugodnejšo ceno in večjo hitrost tiskanja. Vendar pa obstaja področje, kjer še vedno »kraljujejo« brizgalni tiskalniki, ki za svoje delovanje uporabljajo kartuše, polnjene s črnilom – to področje pa je prav barvno tiskanje. Boljša kakovost barvnega tiskanja, ki jo omogočajo brizgalni tiskalniki, je tako glavni razlog, zakaj se številni kupci še vedno odločajo za to vrsto naprave. Če torej kupujete barvni tiskalnik, je bolj smiselno dati prednost brizgalnim napravam.

Med ceno in kakovostjo naprave …

Pri tiskalnikih, ki so prvenstveno namenjeni barvnemu tiskanju, je razpon cen kar precejšen, od cene naprave pa je pogosto odvisna tudi sama kakovost tiskanja. Tako morate pred nakupom dobro razmisliti, kakšne so vaše zahteve oziroma pričakovanja. Kadar tiskalnik potrebujete predvsem za zasebno rabo, vrhunska kakovost tiska verjetno ni najpomembnejša, čeprav je seveda upravičeno pričakovati, da bo tiskalnik svojo nalogo opravljal na dovolj visokem nivoju. Stvari pa so precej drugačne, če boste tiskalnik uporabljali pri svojem delu, zato boste morali v tem primeru pri nakupu naprave seči nekoliko globlje v žep. Seveda pa morate upoštevati, da kakovost tiskanja, barvnega še posebej, ni odvisna le od kakovosti naprave, ampak v precejšnji meri tudi od tega, kakšne kartuše uporabljate. Še tako dober tiskalnik bo namreč v kombinaciji z nekvalitetnimi kartušami praktično neuporaben.