Eračuni so praktični tako za izdajatelje kot kupce

Eračuni so praktični tako za izdajatelje kot kupce

Vse večja razširjenost elektronskih računov je močno olajšala poslovanje številnih podjetjih, obenem pa je ta opcija zelo ugodna tudi za kupce. Pri tem je treba opozoriti, da morajo tudi eračuni vsebovati vse zakonsko predpisane postavke, zato si ne smete privoščiti površnosti.

Nižji stroški, boljši pregled in ekološki vidik glavne prednosti

Kaj je torej tisto, zaradi česar je izdajanje elektronskih računov tako praktično?

Uvedba elektronskih računov omogoča precej lažji nadzor nad poslovanjem in vodenjem računov, z njo pa lahko prihranite kar nekaj časa. Prihranek pa ne bo le časovni, ampak tudi finančni, saj so e računi smiselna izbira tudi z vidika stroškov. Prehod k izdajanju elektronskih računov je poleg vsega naštetega tudi ekološko osveščena izbira, saj je zmanjšanje količine proizvedenega oziroma porabljenega papirja pomemben prispevek k varovanju okolja. Če vaše podjetje svoje storitve ali izdelke prodaja javnemu sektorju, pa bodo elektronski računi celo nujni, saj je bila na začetku leta 2015 sprejeta odločba o sprejemanju zgolj elektronske verzije računov. Nekatere banke določenim uporabnikom omogočajo izdajo računov kar v spletni banki, kar še dodatno olajša celoten postopek. Pomembno pa je, da pred izdajo elektronskega računa pridobite privolitev kupca oziroma stranke, ki se mora torej strinjati s to obliko računa.

Lažji nadzor nad porabljenimi sredstvi za kupce

Elektronski računi niso boljša izbira le za tiste, ki račune izdajajo, ampak tudi za kupce. Ta oblika računov namreč omogoča precej enostavnejše spremljanje mesečnih izdatkov, posledično pa tudi racionalizacijo stroškov. Natančen vpogled v to, kje oziroma za kaj po nepotrebnem trošite denar, je namreč nujen za uvedbo sprememb. Elektronske račune je mogoče v večini primerov brez ročnega vnosa podatkov plačati v spletni banki, s čimer se zmanjša nevarnost za napake pri prepisu. Kupci, ki bodo seznanjeni s prednostmi, ki jih prinašajo elektronski računi, bodo gotovo z veseljem pristali na to opcijo.