Sušilnik sadja – kaj vse upoštevati pri nakupu?

Sušilnik sadja – kaj vse upoštevati pri nakupu?

Dehidrator oziroma sušilnik sadja in zelenjave je sorazmerno nizka investicija za vašo kuhinjo, glede na to, da nudi veliko prednosti za vašo družino in zdrav način prehranjevanja. S sušilcem boste prihranili kar nekaj denarja, saj boste lahko pripravili domače zelenjavne čipse in sadne prigrizke. Sezonska živila lahko spremenite v posušene prigrizke, ki jih lahko jeste, ko sezonsko sadje in zelenjava nista na voljo.

Zmogljiv in sodoben dehidrator vam omogoča, da bo sušena hrana ohranila vse vitamine in minerale, ki jih vsebuje tudi kot sveža. Če se še odločate, kakšen sušilec izbrati, je najbolje pri nakupu upoštevati vaše potrebe in načine, kako ga nameravate uporabljati. Pri tem je dobro pregledati različne funkcije, ki jih različni dehidratorji ponujajo.

Sušilnik sadja – porazdelitev toplote in pretok zraka

Sušenje hrane je precej preprost koncept, pri čemer morajo biti živila hranjena na konstantni in dovolj visoki temperaturi toliko časa, da se vlaga izloči iz živil. Največji izziv je zagotavljanje enakomerne porazdelitve toplote za vso hrano, ki jo sušite.

Ker bodo nekatera živila v dehidratorju bolj oddaljena od vira toplote kot druga, je pomembno, da aparat omogoča dovolj učinkovit pretok zraka, zato da bodo živila enakomerno posušena. Zato se je pri nakupu dobro pozanimati o tem, kakšna je porazdelitev toplote in pretok zraka za posamezen model sušilca.

Sušilnik sadja – velikost aparata in zmogljivost

Kot pri večini kuhinjskih aparatov, je tudi pri nakupu dehidratorja dobro upoštevati, koliko živil boste sušili naenkrat. Manjši modeli, zlasti vertikalni in pretočni, bodo zavzeli manj prostora, saj imajo manjšo kapaciteto. Manjše kapacitete so primerne v primeru, da boste sušili sadje in zelenjavo večkrat po malo, zato da si boste pripravili prigrizke za sproti.

Če pa imate na vašem vrtu veliko zelenjave in sadja, ki jih boste v sezoni želeli posušiti v kratkem času in jih pospravili v embalažo, zato da boste živila shranili za čas izven sezone, tedaj je smiselno kupiti večje sušilce, ki imajo večje število pladnjev in nudijo večje kapacitete, s čimer boste prihranili na času.

Sušilnik sadja z dodatnimi funkcijami

Pri nakupu ustreznega dehidratorja je dobro premisliti tudi o tem, ali je aparat dovolj tih, saj ima vgrajen ventilator, ki proizvaja zvoke. Nekateri modeli so bolj tihi kot drugi. Kuhinjski aparati za sušenje sadja in zelenjave pa lahko nudijo tudi naslednje funkcije, ki vam olajšujejo delo.

  • Termostat: Različne vrste hrane se najbolje sušijo pri različnih temperaturah, zato je za doseganje najboljših rezultatov pomembno prilagoditi temperaturo v sušilcu. Če nameravate sušiti več vrst živil, tedaj poiščite dehidrator, ki ima nastavljiv termostat, kateri ima lahko že serijsko nastavljene programe za sušenje in vam jih ni potrebno ročno nastavljati.
  • Časovnik: Dehidracija hrane traja več ur, zato lahko na to enostavno pozabite. Če pa ima sušilec vgrajen časovnik, tedaj vam ta funkcija omogoča, da preverite živila, kadar je to potrebno, pri čemer vas aparat opozori na to, kdaj je hrana pripravljena.
  • Samodejna zaustavitev: Če želite postopek sušenja vključiti preden se odpravite spat, tedaj lahko izkoristite funkcijo samodejnega izklopa, saj se bo sušilnik sadja in zelenjave avtomatično izklopil, ko bo proces sušenja končan.