Spreminja se sistem osebnega dopolnilnega dela

Delo
Delo (Vir: Freeimages.com)

Da bi zmanjšali področje dela na črno, bo z novim letom v veljavo prišel spremenjen zakon o osebnem dopolnilnem delu, v katerega bo vključenih več različnih del kot do sedaj. Po novem bodo za tiste, ki želijo opravljati osebno dopolnilno delo potrebne tudi vrednotnice.

Kdor želi opravljati takšne vrste delo, mora obiskati upravno enoto ali spletno mesto AJPESA, kjer se prijavi. Preden posameznik lahko začne z dopolnilnim delom, mora kupiti vrednotnico. Te bodo na voljo od prvega dne naslednjega leta. Vrednotnice bodo morali v nekaterih primerih morali kupiti naročniki, v drugih pa izvajalci del, odvisno od tega kakšne vrste del se bodo opravljala. Ena vrednotnica velja za tekoči mesec samo za enega izvajalca. Ker bomo z vrednotnicami plačevali tudi prispevke za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje, bo zanjo potrebno odšteti 9 evrov. Od tega jih bo šlo sedem za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, preostanek pa za zdravstveno zavarovanje.

Primeri, ko mora naročnik kupiti vrednotnice so občasne pomoči na kmetijah in gospodinjstvu, varstvo otrok, varstvo in skrb za živali ter inštrukcije, prevajanje, lektoriranje. Po novem bodo v ta sistem sprejeta tudi umetniška izvajanja, kar bo rešilo marsikateri dosedanji problem nastopajočih ob raznih prireditvah. Velja pa ob tem opozoriti, da se dela ne smejo izvajati za pravne osebe.

V drugih primerih pa se dela lahko izvajajo za pravne in samozaposlene osebe. Pri tem morajo vrednotnice kupiti izvajalci storitve. To so predvsem ročna obrtniška dela, domači izdelki, nabiranje sadežev in zelišč, mletje žita, žganje apna in podobno.

Da ne ni prišlo do izkoriščanja, so na ministrstvu dali omejitev letnega zaslužka, ki znaša slabih 6.000 evrov in omejitev polletnega zaslužka, ki znaša slabih 3.000 evrov. V primeru kršitev je lahko kazen do kar 7.000 evrov.