Pravočasno poplačilo dobaviteljev za tekoče poslovanje

Pravočasno poplačilo dobaviteljev za tekoče poslovanje

Za tekoče poslovanje je nujno pravočasno poplačilo dobaviteljev. Praktično vsako podjetje je pri svoji dejavnosti odvisno od dobaviteljev, ki priskrbijo surovine, polizdelke in druge materiale, ki so potrebni za delo. To pomeni, da je sodelovanje z zanesljivim dobaviteljem ključnega pomena za uspešno poslovanje, morebitne težave pri plačilu teh izdelkov pa imajo lahko zelo velike posledice. Vsekakor je pametno zagotoviti ustrezno zalogo sredstev za poplačilo dobaviteljev, da ne pride do kakšnega nepredvidenega zapleta.

Največ težav imajo z dobavitelji seveda tista podjetja, ki nimajo dovolj prihodkov in ne morejo sproti plačevati svojih obveznosti. A prav tako se lahko pojavijo težave pri uspešnih podjetjih, sploh pri tistih, ki se hitro razvijajo in morajo sproti nadgrajevati svoje proizvodne kapacitete. Posledično je tudi nabava večja in dražja, ni pa nujno, da bodo zahtevana sredstva res na voljo.

Sredstva za poplačilo dobaviteljev

Za nabavo morajo biti sredstva vedno na voljo, saj si ne moremo privoščiti kakšnih zamud ali neplačil. Uporabimo obratna sredstva, ki so namenjena prav sprotnemu plačevanju takšnih obveznosti, običajno pa so tudi hitro razpoložljiva, ko obveznosti nastanejo. Likvidnost sredstev je ključnega pomena, saj roki plačil morda ne bodo zelo dolgi, poleg tega lahko s hitrim plačilom pridobimo tudi nekatere ugodnosti.

Ravno zato za hitro in zanesljivo poplačilo dobaviteljev včasih izkoristimo možnosti dodatnega financiranja. Da ne bi bili odvisni od prihodkov od prodaje in nepredvidljivih plačil naših kupcev, se lahko poslužimo elegantnih rešitev na tem področju. En primer je faktoring, ki se odlično obnese prav pri financiranju nabave. V tem primeru gre za odkup nezapadlih terjatev, torej izdanih računov, ki bodo preko faktorja plačani takoj, brez potrebe po čakanju na plačilo s strani kupca.

Ugodnosti za hitro poplačilo dobaviteljev

Dobri poslovni odnosi z dobavitelji so vsekakor velika prednost, saj lahko računamo na zanesljivo dobavo in zadostno prilagodljivost na strani dobavitelja. A s hitrim plačilom lahko pridobimo tudi nekatere druge prednosti.

Ena izrazita prednost, ki jo prinaša hitro poplačilo dobaviteljev, je popust na takojšnje plačilo. To so tako imenovani kasaskonti, ki jih običajno dobimo v obliki dobropisa ali popusta pri naslednji dobavi. Pri rednem sodelovanju z dobaviteljem lahko pričakujemo ugodnejše cene in boljše plačilne pogoje. Seveda pa z dobro plačilno disciplino utrjujemo dobre poslovne odnose, ki omogočajo več fleksibilnosti in ponujajo tudi druge ugodnosti. S tega vidika je gotovo pametno poskrbeti za hitra plačila, upravičimo pa lahko tudi uporabo finančnih instrumentov, ki zagotavljajo financiranje nabave za tak učinek.

Rešitve v primeru težav s poplačilom dobaviteljev

Dobavitelji igrajo pomembno vlogo pri poslovanju podjetja, zato se je pametno morebitnim težavam s plačili na tej relaciji že preventivno izogniti. Za ta namen vzdržujemo zalogo likvidnih sredstev, ki jih lahko financiramo neposredno iz prodaje, lahko pa se odločimo tudi za kakšno drugo obliko financiranja poslovanja. Priljubljena rešitev je faktoring oziroma odkup terjatev, obstajajo pa tudi druge možnosti. Predvsem večja podjetja lahko v primeru težav računajo na kredit, ki lahko pomeni dobro rešitev v takšni situaciji, saj omogoča hitro poplačilo dobaviteljev in pomaga pri vzpostavitvi uspešnega poslovanja ter pridobivanju novih prihodkov.