Chia semena v sodobni kuhinji

Chia semena v sodobni kuhinji

Chia semena se redno pojavljajo na jedilnikih tistih, ki zelo pazijo na svojo prehrano in se stalno trudijo vzdrževati čim bolj zdrav življenjski slog. Gre za nekakšno superživilo, ki se v tej vlogi res dobro izkaže. A hkrati je to tudi vsestranska sestavina, ki brez težav zapolni razne vrzeli namesto drugih živil v razgibani prehrani vsakega posameznika. Še zdaleč niso chia semena rezervirana le za tiste, ki posegajo le po superživilih, organskih izdelkih, veganski hrani ali pa imajo v mislih kakšne druge diete – zelo dobro se znajdejo tudi na čisto običajnem jedilniku, kjer jih lahko izkoristimo v različnih vlogah.

Glavna prednost chia semen je torej prav njihova vsestranska uporabnost. Kot sestavina se izvrstno kombinira z mnogimi drugimi živili v domiselnih jedeh, lahko pa kakšne sestavine tudi učinkovito nadomešča. Še bolj pa prepriča z ugodno hranilno sestavo, ki prinaša mnoge pozitivne učinke.

Chia semena in njihova hranilna sestava

Chia semena so znana predvsem kot superživilo, ki vsebuje veliko zalogo ključnih hranil, poleg vseh makrohranil tudi dobrodošla mikrohranila, ki jih potrebujemo za zdravo življenje in dobro počutje.

Takoj pride do izraza ugodno razmerje med makrohranili. Izstopa visoka vsebnost beljakovin, zato so chia semena priljubljena izbira vegetarijancev in veganov, ki beljakovin ne pridobivajo iz mesa oziroma živil živalskega izvora. V semenih najdemo bogato zalogo prehranskih vlaknin, ki sestavljajo večinski delež ogljikovih hidratov v tem živilu. Med maščobami prevladujejo nenasičene maščobne kisline.

S svojo sestavo chia semena pravzaprav povsem odgovarjajo priporočenim razmerjem vnosa makrohranil v telo. Poleg tega so tudi nasitna in zagotavljajo dovolj energije za dobro delovanje telesa pri vseh naporih. Piko na i dodajo mikrohranila, ki prav tako pridejo do izraza. Posebej bogate so zaloge vitaminov B, izpostaviti pa gre še visoko vsebnost železa, kalcija, magnezija, cinka in nekaterih drugih ključnih mineralov.

Chia semena v razgibani prehrani

Z razgibano prehrano ni težko zadostiti potrebam telesa po ključnih makro- in mikrohranilih. Tudi če odmislimo ugodno hranilno sestavo chia semen lahko najdemo nešteto razlogov za uporabo te sestavine v sodobni kuhinji.

Na voljo imamo namreč nešteto receptov, v katere lahko vključimo chia semena. Delujejo kot vsestranske žitarice, ki jih uporabljamo na različne načine. Najbolj priljubljeni so preprosti recepti, recimo chia semena z jogurtom, lahko jih zamešamo v puding ali smoothie, brez skrbi pa jih uporabimo tudi pri peki tort, kruha ter drugih pekovskih izdelkov in slaščic.

Chia semena so lahko prebavljiva in jih ni treba zmleti. Vpijajo vodo, kar lahko izkoristimo pri pripravi kakšnih zelo domiselnih nasitnih jedi.

Nakup chia semen

Chia semena uspevajo predvsem v Srednji in Južni Ameriki, kjer se uporabljajo že tisočletja, vzgajajo pa se tudi nove sorte, primerne za drugačne podnebne pasove. A dandanes seveda semena brez težav dobimo tudi drugod, pravzaprav jih lahko najdemo na prodajnih policah praktično vsake prodajalne z zdravo prehrano. So zelo priljubljen izdelek, ki bo vedno v ponudbi in na voljo po precej dostopnih cenah, prav tako je pametno chia semena kupiti tudi preko spleta, kjer imamo izbiro med zanesljivimi trgovci z odlično ponudbo te vrste.