Kopirni stroji in razlike med njimi

Kopirni stroji in razlike med njimi

Ponudba kopirnih strojev v današnjih časih je res velika. Z oznako kopirni stroji mislimo na tiskalnike oziroma multifunkcijske naprave, saj današnji tiskalniki uporabniku ponujajo številne funkcije. Z njimi lahko ta izvaja tiskanje, kopiranje, skeniranje in še mnogo več.

Prav zato, ker je ponudba kopirnih strojev tako bogata in ker so razlike med njimi lahko velike, je težko izbrati takega, ki bo za določenega uporabnika najbolj ustrezen. Pred nakupom mora zato posameznik ali podjetje pretehtati številne stvari.

Na katere dimenzije papirja nameravamo izvajati tiskanje? Koliko natisnjenih strani dnevno imamo namen proizvesti? Kako pomembna nam je dobra kakovost barvnih kopij? Imamo v planu tiskati zgolj v črni barvi ali nam je pomembno, da se bo tiskalnik dobro obnesel tudi pri barvnih kopijah? Bomo tiskanje prek kopirnih strojev izvajali iz vsakega računalnik posebej ali nameravamo na en tiskalnik priklopiti več računalnik? Želimo tiskanje izvajati tudi prek mobilnih naprav (pametnega telefona oziroma tablice)?

Izbrati pravi kopirni stroj za naše potrebe

Vse ta vprašanja so pomembna, ko se odločamo za pravo napravo za nas. V primeru, če nameravamo veliko tiskati, potem je vsekakor smiselno, da se odločimo za čim hitrejši tiskalnik. Hitrost kopirnih strojev ugotovimo tako, da preverimo, kakšna je vrednost ppm (število natisnjenih strani na minuto). Pomembna je tudi kapaciteta tiskalnika za papir. Večje število listov, ki jih lahko naenkrat vstavimo v tiskalnik, manj dela bomo imeli, saj nam ne bo treba stalno dovajati novega papirja. Tiskalniki se razlikujejo tudi v kakovosti natisnjenih strani, ki jo ponujajo. To je še posebej pomembno, če imamo namen tiskati slike, fotografije oziroma druge dokumente v barvnih odtenkih. Po drugi strani so nekateri tiskalniki bolj varčni in nekateri manj kar se tiče porabe črnila. Tudi to je pomembna karakteristika, saj se tako lahko odločimo za izbiro tistega, ki nam bo na dolgi rok najbolj prihranil stroške, ki jih bomo imeli s tiskanjem.