Registracijo podjetja lahko opravite v katerikoli državi Evropske Unije

Ste vedeli, da kot državljan Evropske Unije lahko opravite registracijo podjetja v katerikoli državi, ki je članica Evropske unije? To velja tako za d.o.o. kot za s.p.. Prav tako lahko ustanovite hčerinsko podjetje obstoječega podjetja, ki ima sedež v drugi državi Evropske unije.

Evropska Unija se zelo prizadeva za podjetništvo na njenem prostoru, zato svoje članice spodbuja, da izpolnjujejo cilje, ki bi državljanom omogočile čim hitrejšo, cenejšo in lažjo registracijo podjetja. Zato si prizadeva, da bi podjetje lahko ustanovili v samo treh delovnih dneh, za kar bi porabili največ 100 evrov, vse postopke bi opravili pri enem pravnem organu, formalnosti, za katere je to mogoče, pa bi lahko opravili kar preko spleta.

Pri teh pogojih se Slovenija drži pri samem vrhu. Je ena redkih držav, ki izpolnjuje vse pogoje za registracijo podjetja, poleg nje to dosegajo še Danska, Latvija, Romunija in Velika Britanija. Med potrebnim časom za registracijo podjetja smo nekje v zlati sredini, tik pod maksimalno določeno mejo, saj zato da podjetje registriramo pri nas potrebujemo 2,9 dni. Smo pa najboljši pri stroških za ustanovitev podjetja, saj edini med članicami ne zahtevamo niti enega evra. Najbližja pri tem nam je Velika Britanija, ki za registracijo zahteva od 16 do 49 evrov, ostale države so pa že dražje, saj bi od vas želele nekje od 50 pa do kar 500 evrov, v Italiji pa neverjetnih 2.000 evrov. Se nam bolj splača ostati kar doma, kot pa da bi podjetje odpirali nekje drugje, kajne? J

V večini držav podjetje odprete lahko pri enem pravnem organu, pri nas je za na voljo VEM točka. Države, ki tega ne omogočajo, je naša soseda Hrvaška, potem pa še Češka Republika, Nemčija, Irska, Nizozemska in Poljska.