S.p. je najbolj primeren za začetek

Odločili smo se za ustanovitev podjetja, sedaj se pojavi le še vprašanje, za katero obliko se odločiti. Na voljo imamo kar nekaj možnosti, a dobro moramo premisliti, kakšni so naši nameni s podjetjem in kako velik bo naš ciljni trg. Najprej si poglejmo več podrobnosti o tem, kako je glede opravljanja dejavnosti kot samostojni podjetnik.

S.p. je za začetek morda najboljša izbira, saj je ustanovitev zelo hitra, zanjo ne potrebujemo začetnega vložka, poleg tega pa plačujemo dokaj nizke prispevke. Zavedati pa se moramo tudi negativnih plati, in sicer tega, da pri s.p. odgovarjamo za svoje obveznosti neomejeno z vsem svojim premoženjem. S.p. nam ne bo ustrezal v primeru, da želi podjetje ustanoviti več oseb hkrati, negativne plati so tudi slabša kredibilnost v primerjavi z drugimi pravnoorganizacijskimi oblikami ter višji davki v primeru višjih dobičkov.

Pri izbiri firme podjetja moramo upoštevati, da bo le-ta vsebovala ime in priimek podjetnika, oznako s.p., oznako dejavnosti in dodatne sestavine. Nato moramo poskrbeti za vpis v poslovni register, ki je sicer zelo enostaven in hiter, nazadnje pa le-še določiti dejavnosti, ki jih nameravamo opravljati in že lahko poslujemo!