Registracija podjetja

Registracija podjetja je še zadnji korak, ki ga morate opraviti, na poti do svojega lastnega podjetja. Glede na obliko poslovnega subjekta, za katero ste se odločili, se med sabo razlikujejo tudi postopki za registracijo podjetja. Najpogosteje se novi podjetniki odločijo za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) ali pa postanejo samostojni podjetniki (s.p.), obe obliki poslovnega subjekta pa se najhitreje registrira na VEM točkah. A pred registracijo podjetja dobro razmislite, kakšno obliko poslovnega subjekta želite oblikovati. To pomeni, da se morate dodobra podučiti o gospodarskem pravu in prednostih/slabostih posameznih gospodarskih družb (d.o.o., d.n.o., k.d., d.d., k.d.d., s.p.).

Registracija podjetja: samostojni podjetnik

Registracija podjetja je v zadnjih letih postala zelo enostavna in cenovno ugodna. V mnogih primerih, tudi v primeru ustanovitve s.p., je celo brezplačna. Samostojni podjetnik je fizična oseba in oblika osebne gospodarske družbe (družbenik za obveznosti družbe odgovarja z vsem svojim premoženjem). Postopek odprtja in registracije podjetja, ki bo posloval v obliki s.p., pa je zelo enostavna: potrebno se je prijaviti v AJPES poslovni register, temu sledi prijava davčnemu uradu (v 8 dneh po vpisu v AJPES Poslovni register Slovenije), postopek ustanovitve pa zaključite na Zavodu za zdravstveno zavarovanje, s čimer se vključite tudi v sistem pokojninskega zavarovanja. Pri prvem koraku, vpisu v Poslovni register Slovenija, je mogoče registracijo podjetja opraviti tudi s spletnim obrazcem.

Registracija podjetja: družba z omejeno odgovornostjo

Registracija podjetja, ki namerava poslovati v obliki d.o.o., lahko v nekaterih primerih poteka tako enostavno, kot je v primeru s.p. Družba z omejeno odgovornostjo je kapitalska družba, kar pomeni, da družbeniki za obveznosti družbe ne odgovarjajo s svojim lastni premoženjem, pač pa le s premoženjem družbe. Registracija podjetja, ki bo imelo obliko d.o.o., se lahko izvede hitro, enostavno in brezplačno na točki VEM, a le v primeru, če se ustanovitelj/i odloči/jo sprejeti akt o ustanovitvi ali družbeni statut na obrazcu VEM. V nasprotnem primeru so za ustanovitev in registracijo podjetja potrebne notarske storitve, ki niso brezplačne. Pri obliki d.o.o. je tudi pomembno, da se ob ustanovitvi zagotovi ustanovni kapital v višini 7.500 EUR (če je ves v denarju, notarske storitve niso potrebne), sicer tudi registracija podjetja ne bo mogoča.

Z registracijo podjetja se poslovni subjekt vpiše v sodni register in se mu samodejno dodeli matično in davčno številko. Začetne formalnosti je dobro opraviti po čim bolj enostavnem postopku, na točkah VEM ali preko njihovega spletnega portala, saj boste tudi v prihodnje tako lahko ceneje prijavljali morebitne spremembe (dejavnosti, zastopnika, naslova) v sodnem/poslovnem registru.