Izterjava – tujina je uspešna s pomočjo agencije

Kako poteka izterjava podjetja, kako poteka izterjava, ki bremeni podjetja, ki so v tujini?

Preden se podjetje odloči za poslovanje oziroma preden sklene pogodbo z drugim podjetjem, je zelo pomembno, da se najprej pozanima o novem partnerju. To je pomembno predvsem zaradi kasnejših morebitnih zapletov. Kaj pa naj podjetje preveri? Preveri naj se plačilno sposobnost partnerja. Preveri naj se likvidnost podjetja. Verjetno se vsi strinjate, da je kasnejša izterjava lahko dolgoročen proces.

Izterjava tujina je še posebej zahtevna

Zadnje čase smo lahko priča trendu neplačevanja, čeprav je še vedno veliko podjetij zunaj, ki pa svoje terjatve redno in pravočasno plačujejo. Nekatera podjetja terjatve poravnajo v roku, nekatera pa po roku zapadlosti. Kako se soočiti s takšnimi podjetji, zlasti če so v tujini?

Prvi korak je seveda najosnovnejši in najmilejši. Pošljete obvestilo dolžniku in ga kontaktirate prek telefona. Prvi korak naj bo vedno mil. To pa zato, ker se lahko zgodi, da je dolžnik pozabil poravnati dolg. V kolikor klic ne zaleže, potem je na vrsti osebni obisk. Ker pa so ti postopki lahko zelo dolgotrajni, je najbolje da si podjetje že od samega začetke omisli agencijo za izterjavo. Agencija je lahko ustrezna odvetniška družba. Agencija bo opravila izterjavo, ki je mimogrede lahko notranja ali zunanja. Zunanja se nanaša na delo pravnikov, torej agencije.

V primeru, da je dolžnik v tujini registrirano podjetje, potem vam bo agencija še kako prav prišla. Agencije delujejo zelo povezane z drugimi agencijami po Evropi in po svetu. Agencija lahko tudi sproži sodni postopek v tujini. Pomembno pa je temeljito posvetovanje z agencijo, kajti roki zastaranja terjatev so zelo kratki.