E računovodstvo v oblaku

E računovodstvo v oblaku

Sodobna podjetja pri poslovanju koristijo mnoge prednosti, ki jih prinaša e računovodstvo. Takšne rešitve so zelo cenjene tako pri večjih podjetjih kot pri manjših podjetjih in samostojnih podjetnikih. Pričakujemo lahko, da se bomo na ta način zelo razbremenili, predvsem pa bomo dobro poskrbeli za vsa računovodska opravila. Postopki bodo pri poslovanju močno poenostavljeni, pa tudi v izhodišču ne bo veliko dela z vzpostavljanjem takšnega sistema. Vsekakor gre za rešitev, ki si zasluži posebne pozornosti.

Pri mnogih sodobnih podjetjih je e računovodstvo pravzaprav že samoumevna izbira, sploh to velja za podjetja, ki v veliki meri poslujejo preko spleta oziroma v digitalnem svetu. A tudi druga podjetja lahko s pridom izkoristijo prednosti, ki jih nudijo takšni računalniški sistemi.

E računovodstvo poenostavi računovodska opravila

Največja prednost, ki jo nudi e računovodstvo, je gotovo poenostavitev računovodskih opravil. Z nekaterimi računovodskimi opravki se srečujemo sami, recimo s pripravo računov in obračunov, s plačevanjem prispevkov in s podobnimi obveznostmi. Veliko dela pa prevzame tudi računovodski servis. Na obeh straneh lahko pričakujemo kar nekaj prednosti, če imamo računovodstvo kar v oblaku.

Tak sistem se odlično povezuje na obeh straneh, tako da se samodejno delijo vsi podatki, ki so potrebni pri delovanju računovodskega servisa. Mnoge postopke je možno avtomatizirati. Podjetje ne bo imelo dela s pripravljanjem dokumentacije in oddajanjem podatkov za računovodstvo, saj se ti podatki samodejno zbirajo in delijo z računovodskim servisom. Tudi v drugo stran velja enako, samodejno se pridobivajo vsi relevantni podatki za pripravo računov in za druge obveznosti, ki jih ima podjetje pri poslovanju.

Kako enostavno vzpostaviti e računovodstvo?

Neštete prednosti, ki jih ima e računovodstvo, bomo najlažje izkoristili tako, da vzpostavimo celovit sistem računovodstva v oblaku. Na srečo to ni tako zahtevno, kot bi se morda zdelo na prvi pogled. Na voljo imamo računalniške programe, ki omogočajo povsem enostaven dostop in uporabo. Ni se treba ukvarjati z nameščanjem in nastavljanjem programske opreme, preprosto dobimo dostop in že lahko koristimo vse funkcije sistema. Vse ostalo poteka v ozadju, uporabnik sam neposredno dostopa do koristnih funkcij in z vzpostavljanjem sistema ne bo imel dela.

Pogosto dobimo ponudbo za e računovodstvo v oblaku pri računovodskem servisu, ki pri svojem delu uporablja katerega izmed sistemov, ki omogočajo tak način poslovanja. Računamo lahko na to, da bo sodelovanje s takšnim računovodskim servisom zelo enostavno in učinkovito, pa tudi zelo poceni.

Računalniški sistemi za e računovodstvo

Računovodstvo v oblaki v praksi omogočajo različni računalniški sistemi in programi. V osnovi gre le za to, da lahko dostopamo do funkcij in podatkov, ki se hranijo na oddaljenih spletnih strežnikih. Seveda ti sistemi večinoma ponujajo še veliko več, a zato je treba tudi previdno izbrati pravi sistem, ki dobro odgovori na naše potrebe pri poslovanju. Nekateri sistemi so zelo napredni in dobro pokrivajo potrebe zahtevnejših uporabnikov, gotovo pa močno poenostavijo že tiste najpogostejše in pogosto najlažje računovodske opravke, ki jih imajo vsi podjetniki. Na ta način e računovodstvo močno pomaga praktično vsakomur, tudi če so napredni sistemi s svojimi funkcijami namenjeni večjim podjetjem.