Zaščita intelektualne lastnine

Zaščita intelektualne lastnine

Imate idejo, vendar se bojite, da bi vas konkurenca prehitela? Morda še huje, celo izrabila, vam ukradla idejo in se na ta način okoristila? Potem ne odlašajte in zaščitite vaš proizvod ali storitev in si s tem omogočite poslovanje, ki vas bo poneslo daleč pred konkurenco.

Zaščita intelektualne lastnine je postopek, kjer si kot podjetnik zagotovite določene pravice.  Te pravice vam omogočajo, da brez težav varno razkrijete vaše ideje in načrte za poslovanje, kajti nihče se jih ne bo mogel polastiti. S tem, ko je zaščita intelektualne lastnine zagotovljena, boste lahko imeli dobiček od tržnega izkoriščanja. Najpomembnejše pa je da boste drugim podjetnikom, torej konkurenci, preprečili oziroma onemogočili, da bi vašo lastnino prosto uporabljali. No, vsaj brez vašega pooblastila. V kolikor boste želeli, boste lahko določenim partnerjem to tudi ustrezno omogočili.

Intelektualna lastnina je zelo pomembna z vidika ekonomije, kajti povečuje konkurenčnost, posledično pa pospešuje rast in razvij. Ko govorimo o zaščiti intelektualne lastnine pa nimamo v mislih zgolj patentiranja. To pa zato, ker je zaščita intelektualne lastnine lahko kar precej zakompliciran postopek, zato si pri tovrstnih procesih zagotovite tudi patentnega zastopnika, ki vam bo s svetovanjem zelo v pomoč pri načrtovanju učinkovite strategije za zaščito vaše lastnine. Ker so tovrstne pravice izključne, temeljijo na osnovnih načelih kot so prepoved komercialnega izkoriščanja predmeta pravice, za katerega lastnik ni dal dovoljenja. Varstvo teh pravic se nanaša zgolj na gospodarsko dejavnost, te pravice pa so teritorialne in časovno omejene. To pa pomeni, da veljajo zgolj za določeno področje, na primer Slovenijo, in da imajo dobo trajanja. Slednje pomeni, da skozi čas lahko vaše pravice, postanejo pravice javnosti. Seveda pa imate možnost obnovitve zaščite.